Luciafirande: Шведският празник на светлината

„За трета година ще отбележим Лусия и ще се докоснем до шведската култура.“, разказва Ива Балева, нашата лъчезарна преподавателка по шведски език.

„Щастлива съм да видя как учениците пеят традиционните песни, които сме упражнявали в клас, а някои са се постарали да приготвят кифлички и бисквитки по шведска рецепта. Голямото желание, с което всички участват, ни прави още по-радостни и сплотени.“


И това наистина е така. Лично видях греещите усмивки на учениците на Ива. Пеейки традиционни шведски песни, те следваха облечената в бяло и носещата корона от електрически свещи Лусия.


Свещите танцуваха в сумрака. Беше топло и уютно. Ухаеше на канелени кифлички и други неустоими традиционни лакомства, които бяха специално приготвени за празненството.

И за няколко часа всички се пренесохме в магичната Швеция. Хапвайки прясно изпечени сладкиши и отбелязвайки един от най-светлите шведски празници.

Какво е Luciafirande?


Денят на св. Лусия, известен в Швеция като Luciafirande е празник, който се отбелязва всяка година на 13-ти декември в чест на св. Лусия. Християнската светица била убита от римляните през 304 г. Денят се чества и като празник на светлината.


В скандинавските държави фигурата на св. Лусия се превръща в символ и носител на светлината през дългите студени зими. Датата отбелязва началото на коледния сезон и се свързва с очакването на един от най-светлите християнски празници.Преди приемането на християнството, местните празнували настъпването на зимното слънцестоене, като палели огньове, за да плашат злите духове и да обърнат курса на движение на слънцето.В наши дни, празненството включва процесия от облечени в бяло момичета и момчета, които следват девойката, избрана да бъде Лусия. Тя също е облечена в бяло и носи корона от свещи. Пеят се традиционни песни, пие се ароматно кафе и се ядат вкусни сладкиши.

Да празнуваме заедно


Нордстудео отново ще отбележи шведския празник на светлината! Ако обичате шведския език и култура, интересни са ви холандските коледни традиции, или просто ви се ядат домашни сладкиши, сте добре дошли при нас! :) Ще ви очакваме на 8-ми декември от 17-19:30 ч.! Не забравяйте да си носите усмивките и доброто настроение!

0 коментари

Последни публикации

Виж всички