• Йоана Христова

Arbejdsglæde: датското щастие в работата

Датчаните имат специална дума, обозначаваща щастието в работата - "arbejdsglæde". Но какво значи това и как да получим повече щастие в работа, дори и да не се намираме в Дания? Да започваме.Датското щастие в работата: какво е това?


Карина е млада жена. Родена в Дания, тя живее и работи в страната на пълен работен ден. Въпреки това, всеки ден напуска офиса в четири следобед, изключва всички устройства и се наслаждава на някое от многобройните си извънработни занимания - готви нещо вкусно за семейството си, играе фризби в задния си двор или си пийва бира с приятели.


“Радостта от работата означава, че имаш свободата да съобразяваш професионалния си живот с личния, което много намалява стреса и определено ни прави по-щастливи,” споделя Карина пред Хелън Ръсел, авторката на “Атлас на щастието”.

Според данни от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество, официалната работна седмица в Дания е трийсет и седем часа, но средностатистическият датчанин работи едва трийсет и три часа седмично. Освен това датският “Закон за почивката” дава на служителите в страната право на пет седмици платен годишен отпуск. Защото личният живот има значение.Кажете не на дългите часове в офиса


Широкоразпространената традиция да работиш дълги часове след работно време, която се поощрява в някои държави, не е добре приета в Дания.

“Работата до седем вечерта и дългите часове на бюрото по-скоро би ви спечелила конско по въпроса за ефикасността и управлението на работното време, отколкото потупване по рамото. Така че, като дойде четири часа, всеки изключва компютъра и си тръгва,” коментира Карина.

Карина, споделя опита си, защото в момента работи и живее в Дания, но е работила и в Англия и Австралия, и познава тяхната работна култура.


“Тази гъвкавост в работното време ме прави по-мотивирана и съсредоточена, когато съм на работа. Когато работя в Дания аз свършвам повече работа, вероятно 20% повече,” допълва тя.

Датската философия за баланс между работата и свободното време твърди, че когато имаш време за семейството и интересите си, можеш да си много по-продуктивен и мотивиран във времето, когато си на работа.


И изглежда това не са празни приказки. Проучване от университета “Уоруик” твърдят, че работниците са с 12% по-продуктивни, когато са отпочинали и с положителна нагласа. Дания потвърждава тези изследвания, като се нарежда сред държавите с най-висока производителност в света.


Как да получим повече щастие от работата, където и да сме?


Искате да внесете малко "arbejdsglæde" в ежедневието си, макар и да не сте в Дания?


Опитайте да си поставите здравословни граници на работното време. Ако компанията ви го позволява, не поемайте задачи извън работно време. Може дори да поговорите с екипа си за нуждата от повече гъвкавост и удовлетворение на работното място (разбира се, ако мислите, че културата на вашето работно място е отворена към такива разговори).


Ако ръководите екип, говорете със служителите си. Защо не внесете повече “щастие в работата” им? Така те ще са по-удоволетворени, а вашите резултати по-добри.Споделете преживяванията си


Какъв е вашият опит по отношение на щастието и баланса между работа и свободно време? Какво мислите за датската концепция "arbejdsglæde"? Споделете в коментарите.


Ако пък ви се прииска да проговорите датски и да се доближите до датската култура, разгледайте нашите курсове.


Автор: Йоана Христова

0 коментара

Последни публикации

Виж всички