• Йоана Христова

Скандинавската диета: една от най-здравословните?


Когато мислите за скандинавската кухня, вероятно в главата ви изникват ароматни и пухкави канелени кифлички и току-що изпечени курабийки.


Макар и безумно вкусни, трябва да признаем, че тези сладки изкушения не са най-здравословната храна.


Но скандинавската кухня е много повече от изкусителни сладкиши и традиционното кафе. Тя включва и различни видове риба, консумацията на пълнозърнести и ръжени продукти, както и на зеленчуци и плодове, характерни за региона.


Експертите препоръчват скандинавската диета


Проучване проведено от Световната здравна организация през 2018 г. прави обзор на множество научни публикации, журнали, книги и правителствени предписания относно здравословния начин на живот и открива, че:


Две от най-здравословните диети, които могат да допринесат за намаляване на риска от заболявания като диабет са:


- Скандинавската и Средиземноморската диети.


Традиционно, двете диети се свързват с консумацията на повече плодове, зеленчуци, ядки и умерена консумация на риба и месо, като употребата на силно преработени меса и хранителни продукти е сведена до минимум, обяснява изследването.

„Няма съмнение, че двете диети могат да бъдат определени като здравословни.“, казва Йоао Бреда от центъра за превенция и контрол на незаразните заболявания към Световната здравна организация.


Бреда коментира проучването в интервю с The Guardian, като добавя:


 

“Всички страни трябва да промотират здравословни начини на хранене. Ние не препоръчваме някоя конкретна диета, но тези две диети могат да вдъхновят и останалите държави.“

 

А вие харесвате ли скандинавската храна?


Кое е любимото ви здравословно (или не толкова) ястие или десерт от региона? Какъв беше първият ви досег с местната кухня и коя храна няма да забравите никога?


Споделете в коментарите. Приветстваме и снимки, и рецепти!

0 коментара

Последни публикации

Виж всички