• Йоана Христова

Норвежка кухня: какво да опитате в Норвегия? (част I)

Формирана в сурови климатични условия и непристъпни планини, норвежката храна има своите характерни особености.


От сладки изкушения (като горски плодове и гофрети) през прясна морска храна и дарове (като сьомга и прословутата треска) до уникални местни сирена. Настройте сетивата си и да започваме нашето кулинарно пътешествие в Норвегия.


Любимото на норвежците агнешко


Агнешкото месо е особено предпочитано от местните традиционни ястия, като популярната яхния от агнешко и зеле fårikål, сушения агнешки крак fenalår и изпечената цяла агнешка глава smalhave. Агнешката глава обикновено е опушена и варена, и е деликатес в някои части на Норвегия (района на Voss), и е подходяща за всички месоядни ентусиасти, които искат да опитат нещо нестандартно.


Норвежкото агнешко месо е особено крехко и сочно, защото повечето местни овце и агнета пасат свободно, пият чиста вода и се хранят с диви билки.Месо от диви животни


В страната традиционно се консумира и дивечово месо. Заради особеностите на климата и релефа, местните са разчитали на лова и риболова, за да се изхранват. Ето и няколко нетипични видове месо, които се предлагат в Норвегия:

  • Лос - местен деликатес, месото от лос наподобява по вкус на телешкото.

  • Елен - с повече от 250 000 елени, местните саами (населяващи северните части на страната) са известни с отглеждането на северни елени. Еленското месо обикновено се сервира под формата на пържоли или се опушва.Изобилие от риба и морски дарове


Рибните ястия са често срещани в норвежката кухня. Географските особености на страната осигуряват достъп до прясна риба, а риболовът неслучайно се превръща в един от основните стопански отрасли. Ето и няколко по-интересни норвежки рибни деликатеси:  • Tørrfisk - сушена риба треска, като може да реферира и към други видове сушена риба. Особено типична е за северните части на страната, като Лофотенските острови.

  • Lutefisk - риба, отлежала в смес от вода и луга (обичаен за миналото метод за запазване на рибата). Има специфичен вкус и мирис. Някои норвежци я приготвят печена с гарнитура от картофи, бекон, яхния от грах и горчица.

Норвежки сирена


Норвегия е известна и с производството на сирена. Студеният климат и природните особености на страната предразполагат производството на висококачествено краве и козе мляко. Местните производители на сирена предлагат голямо разнообразие от международни продукти, произведени на място, като камембер, синьо сирене, бри и други вариации.


Едно от най-популярните типично норвежки сирена е brunost или кафяво карамелизирано сирене, което се приготвя от суроватка. Има специфичен вкус на леко солено кондензирано мляко. Норвежците го консумират върху крекери или гофрети.


IMAGE: Wikipedia


В следващата част от поредицата за норвежка храна, ще си говорим за някои от най-апетитните норвежки сладки изкушения, както и част от типичните местни напитки.


А вие опитвали ли сте традиционно норвежко ястие, което ви е впечатлило с вкуса си? Споделете в коментарите:)


Автор: Йоана Христова

0 коментара

Последни публикации

Виж всички