• Йоана Христова

Идеи за приказни пътешествия из Норвегия (част 2)

Готови ли сте за още приключения из приказната Норвегия?


Настанете се удобно, затворете очи и си представете величествените контури на заобикалящите ви планини. Снежните им върхове сякаш искат да докоснат небето, а безбрежното синьо море ги разсича на две.


Това, което виждате в представите си са норвежките фиорди. Но реалността е още по-впечатляваща. Може би това обяснява защо са включени в списъка на UNESCO.


Норвежките фиорди: приказно бягство

Берген е добра отправна точка на всяко пътешествие из фиордите. Може да вземете автобус или влак до Flåm или Voss и след това корабче, преминаващо през някои от най-красивите норвежки фиорди.


Sognefjord е най-дългият и най-дълбокият измежду тях, според статистиките. От древни времена фиордът е бил важна транспортна артерия, като през него са пренасяли земеделски продукти, плодове и риба между Берген и Согн.Друг известен норвежки фиорд е Geirangerfjord, който е дълъг 15 км и заобиколен от живописни ферми, кацнали в планината.Прекарайте време и в някое от селата, сгушени около фиордите. Balestrad, Fjærland, Vik и Leikanger, например, имат интересна култура и история, които заслужават внимание. Fjærland може да предложи музей на ледниците, а градчето Flåm е известно с възможност да практикувате различни екстремни спортове като каране на каяк, колело или преходи в планината.


Норвегия има с какво да ви изненада, посетете я! :)

0 коментара

Последни публикации

Виж всички