• Йоана Христова

Дървото на желанията в Нордстудео

Виждали ли сте арт творбата на Йоко Оно Ленън, известна като Дърво на желанията?


Йоко Оно е авангардна певица, творец и вдовица на Джон Ленън от популярната музикална група Бийтълс. Йоко и Джон се срещат през 1966 г. на нейна изложба в Лондон и сключват брак през 1969 г.


Вероятно сте чували и съвместно продуцираната от двойката песен - Imagine, която е продадена над 1,6 милиона пъти във Великобритания от момента на издаването си досега.


Йоко продължава да развива кариерата си и след загубата на своя съпруг. Известна е с интерактивното и концептуалното си изкуство. Публиката е участник и съавтор в нейните произведения, чиито послания достигат до сърцата на хората, също като безсмъртното творчество на Джон.


Дърво на желанията - какво е това?


Йоко създава и излага инсталациите си, известни като Дърво на желанията из целия свят от 1990 г. насам. Идеята е проста - хората трябва да напишат мечтите и желанията си на листчета и да ги закачат на клоните на дървото или дърветата, предназначени за целта. Инсталацията бе изложена и в Копенхаген - цяла градина от цъфтящи дървета на желанията, където посетителите могат да оставят частица от най-съкровените си желания.


Години наред Йоко и помощниците й събират желанията от дървета по целия свят и ги заравят около монумент създаден от Йоко в чест на починалия й съпруг - Джон. Тя издига монумента, известен като Imagine Peace Tower, през 2007 г. в Рейкявик, Исландия, на рождения ден на Джон. Монументът символизира общият им копнеж за мир. Неслучайно, в основата му е издълбан следният надпис:

Представи си мир.


Дървото на желанията в Нордстудео


Нордстудео също си има умалена версия на популярното Дърво на желанията. Всеки курсист и посетител може да окачи листче с желание.

Защото всеки от нас мечтае за нещо. И тези мечти придават цвят на живота. Нека направим живота си малко по-цветен заедно! :)

0 коментара

Последни публикации

Виж всички