Кои езици преподаваме?

НордСтудео предлага курсове и индивидуално обучение по езици от германската езикова група - шведски, норвежки, нидерландски и датски език, а също така и фински език. 

Шведски език


Шведският е северногермански език, който се говори от приблизително 11 милиона души - основно в Швеция и отчасти във Финландия, както и на Оландските острови. Шведският произхожда от старонордски и понастоящем е най-разпространеният северногермански език. Близък е до датския и норвежкия както от граматическа, така и от лексикална гледна точка, тъй като те принадлежат към групата на северните езици. 
 

Нидерландски език


Нидерландският принадлежи към групата на германските езици и се говори от около 21 милиона души, главно нидерландци и фламандци. Вариан, който се говори в Белгия, неофициално се нарича фламандски.

Приетото академично наименование на езика е нидерландски, въпреки че  често е наричан "холандски" поради разпространеното название Холандия за Кралство Нидерландия, включващо провинциите Северна Холандия и Южна Холандия.

Норвежки език

 

Норвежкият е северногермански език. Той е официалният език в Норвегия и се говори от приблизително 5 милиона души. Има две официални писмени форми - Bokmål и Nynorsk. Bokmål е приет за основния книжовен език и се използва от около 90% от населението в страната. 

Датски език

 

Датският е северногермански език. Говори се от приблизително 6 милиона души в Дания, Южен Шлезвиг, Фарьорските острови и Гренландия. Произношението е по-особено, но езикът е много близък до норвежкия и шведския, тъй като всички те принадлежат към северногерманските езици.

Фински език

 

Финският език (suomi) е угро-фински език. Той е един от двата официални езика на Финландия (наред с шведския).

Той е аглутиниращ и склоняем език, който мени и съществителното, и глагола според ролята им в изречението.